om vecka 40

mina tankar och funderingar


Sedan jag var med på mitt första vecka 40 har jag fört dagbok. Jag har antecknat både små och stora händelser. Jag har minnesanteckningar från de flesta jaktdagar där jag upplevt många intressanta möten med allt från hovrande polishelikopter till en Hurri med stjärnkikare. Nedan är ett axplock av funderingar och konstaterande jag haft under mina jaktdagar!

vem har skjutit mest ripor?


Martti - har sedan starten skjutit absolut flest ripor
Martti har skjutit totalt 41% av alla ripor sedan 2002
Reino
21%
Mikael
19%

Placeholder

1 – Martti

Säga vad man vill om denna sopa men skjuta ripa det kan han. Om han är ödmjuk? …han kan inte ens stava ordet!

färdigheter

  • Bra skytt
  • Lagar allt som är trasigt
  • Luktar illa

2 – Reino

Klart positivaste jägaren i gänget. Här har vi definitionen på ödmjuk! Försöker tvinga i övriga jägare varm öl efter en dag på fjället! Misslyckas oftast med det!

Färdigheter

  • Bra skytt
  • Ser till att alla har det bra
  • Dåliga historier

Placeholder
Placeholder

3 – Mikael

Garanterat bästa packlistan inför vecka 40, har slipat på den i snart 15 år. Om du får den? Glöm det, gör en egen!

Färdigheter

  • Bästa packlistan
  • Bra på se upptagen ut
  • Svag

Martti i kryckor


Martti gick i kängor ett år, tyvärr råkade han fastna med foten mellan två stenar och halka till! Följden blir att han sliter sönder ett ligament i fotleden och hans jaktvecka är över för det året. Nu sker något som är mycket intressant och som visar att denna man är duktig på att jaga ripa.  Han börjar med att tillverka två kryckor av en fjällbjörk, sedan lägger han bössan på ryggen och påbörjar resan ned från fjället. Saken är det att när han råkar ut för olyckan befinner han sig ganska högt upp på kalfjället. Här har vi alltså Martti med en lindad fotled, stödjandes mot en fjällbjörk och med bössan på ryggen… gissa vem som sköt flest ripor den dagen?!? …det är helt otroligt men han skjuter mest ripor även den dagen!

Placeholder

Boendet


Armens 12-manna har varit vårt primära boende under jaktveckan. Ett år testade vi att bo i en lavuu men vi konstaterade snabbt att armens 12-manna var att föredra. Ändock är just boendeformen ett återkommande tema när vi sitter i bastun och sammanfattar veckan! Problemet med armens 12-manna är att när du väl är inne i tältet vill man inte gå ut och är man ute vill man inte gå in. Orsaken till detta dilemma är den där j***a dörren… du måste krypa för att ta dig in och ut ur tältet. Att krypa är inga problem i sig, det har vi alla gjort, dels när vi var barn men även i fyllan. Problemet uppstår när du gått en hel dag i fjällen och skall göra det!

Vårt kära 12-manna. Är man väl inne är  det himla mysigt, det gäller bara att ta sig in!


Ett år bodde vi i denna Lavvu. Mycket bra med plats och bra ståhöjd och framförallt lätt att ta sig in och ut ur tältet.
Titta på bilden och gissa vem som är beredd!


Martti och Reino bodde i detta tält de första åren de jagade. Idag använder vi mest tältet till förrådstält.


En Lavvu som boende och en som förrådstält.

Maskiner

För att ta all packning och material upp till baslägret har vi senaste åren använt oss av motordrivna hjälpmedel. Men det har inte alltid varit så. De första åren användes bara en enkel roddbåt för att ta oss över gränsälven, sedan var det apostlahästarna som gällde. På den tiden steg vi upp 04:00 och begav oss mot fjälls. Gick allt smärtfritt och utan större missöden brukade lägret vara uppe till 15:00. Idag drar vi oss till 07:00 och lägret är uppe 12:00.

Monstertrucken tycker jag på något sätt symboliserar vår jaktvecka. När man berättar om den så verkar den inte något speciell, men upplev den och du kommer aldrig glömma den! Sen är den ”himla snygg” som skaparen till den brukar säga!


Ett år åkte vi båt över gränsälven för att på återresan en vecka senare gå över isen. Givetvis vet vi att detta inte är ovanligt denna tid på året varav alla använder sig av flytoveraller vid färden över älven.


Lättjan har gjort att Martti har gjort att vår vagn flyter. Hur han sedan har lyckats med det är faktiskt helt omöjligt att förstå. Men som han brukar säga ”sånt skall man inte rota i!”.


Martti har parkerat. En ”himla bra parkering” som han själv säger.

2011 for detta gäng till fjälls

2012 for detta gäng till fjälls

2013 for detta gäng till fjälls

2014 for detta gäng till fjälls

2015 for detta gäng till fjälls

2016 for detta gäng till fjälls

Tror du änns själv att du kommer skjuta fler ripor är Martti?Mr. Toivo till Mikael 2008

Vår egen maskot denna vecka. Toivo har sin givna plats i vecka 40 gänget. Även om han aldrig varit med upp till fjälls deltar han alltid i plankmiddagen som traditionsenligt sker i slutet på jaktveckan.